Go to account settings
franciacortafrizzanteproseccospumante — 22 Nov 2021

Italiaanse bubbels

Italiaanse bubbels

Mousserende wijnen zijn populair in Italië. De productie ervan is geconcentreerd in het noorden van het land. Het bekendst is prosecco, die in het oosten van Veneto wordt geproduceerd. De produktiemethode omvat traditioneel een korte tweede gisting in afgesloten roestvrijstalen tanks.

 

Frizzante of Spumante

Wat is het verschil tussen prosecco's? De frizzante is breedinzetbaar maar een simpelere wijn: toegankelijjk, droog en licht. Doordat de productie op een goedkopere wijze plaatsvindt is de prijs van een fles frizzante lager. Ook zijn de belletjes minder krachtig, waardoor je de fles na opening gewoon lekker dezelfde dag het best kan leegdrinken. De prosecco frizzante van Sacchetto is een easy bubbel, erg verfrissend maar een perfecte keuze bij een receptie, een borrel, maar ook met oud en nieuw om middernacht, als je lekker een oliebol bij je glaasje prosecco wilt eten.

Prosecco Superiore DOCG is een kwaliteisaanduiding voor de beste prosecco's gemaakt van druiven uit de top wijngaarden. Deze prosecco's hebben een fijne mousse.

 

Franciacorta

In Lombardije begint het succesverhaal van de mousserende wijnen van Franciacorta. Het zijn volgens de traditionele methode(champagne methode) geproduceerde mousserende wijnen, ze zijn inmiddels wereldwijd een begrip. Ook wel het antwoord genoemd op Franse Champagne! In Franciacorta is het gemiddeld warmer dan in de Champagne, daardoor is een Franciacorta over het algemeen wat 'rijker' en minder fris dan een champagne. De produktieregels zijn behoorlijk streng

 

Brut of Extra Dry

Prosecco en andere mousserende wijn zijn er van droog tot zoet. Alleen door lekker te proeven kun je erachter komen welke smaaktype je voorkeur heeft. Het smaaktype wordt o.a. bepaald door de hoeveelheid restsuiker in de wijn ook wel het suikergehalte genaamd. Kijk daarom op het etiket of je de termen Brut, Extra Dry, Demi Sec, Doux (champagne) tegenkomt. De termen corresponderen met het suikergehalte in de wijn. Brut is de droogste en overigens de meest gedronken mousserende wijn, Extra dry is iets zoeter, het fruit smaakt iets rijper, maar nog steeds droog. Dolce betekent halfzoete wijn (heerlijk bij fruit).

Recente artikelen

  1. Panettone

    Panettone

  2. RegisterVinoloog van de Wijnacademie
  3. Size does matter

    Size does matter

  4. Marchiori Wines

    Marchiori Wines

RIMANIAMO IN CONTATTO

We zullen zorgvuldig om gaan met je gegevens

Winkelwagen — 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg

Inloggen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »